BLOG: Is uw HPLC-opstelling wel veilig voor u en uw labmedewerkers?
Mensen die werkzaam zijn op een laboratorium leren al vroeg dat chemicaliën schadelijk voor je kunnen zijn. Dat kan zijn door bijvoorbeeld contact door spatten, morsen of glasbreuk, het innemen zoals opdrinken of injecteren of door inademen door verdamping of opsnuiven. Tegen contact en innemen kan men zich doorgaans goed weren, daar zijn de meeste PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) voor bedoeld. Inademen kan men grotendeels voorkomen door met de schadelijke stoffen te werken in een veiligheidswerkkast/zuurkast.
Maar hoe zit dat met inademen van stoffen op de werkvloer, de mobiele fase en waste container van een HPLC opstelling bijvoorbeeld? Oplosmiddelen die daarbij worden gebruikt zijn o.a. Acetonitril, Methanol, Heptaan, Tolueen, Aceton en Xyleen. Deze middelen verdampen wanneer deze worden blootgesteld aan de open lucht. Als sales & service engineer kom ik veel bij klanten die ook HPLC opstellingen hebben. Geregeld zie ik nog dat deze opstellingen netjes staan opgesteld zonder de nodige veiligheidsvoorzieningen zoals veiligheidsdoppen of puntafzuiging, dit ruik je als bezoeker meteen. De medewerkers zelf daarentegen soms niet meer!
Blootstelling aan open lucht gebeurd niet alleen bij het morsen op een tafelblad, maar ook bijv. door het niet goed afsluiten van vaten. Soms zie ik dat er dan nog wel een stuk parafilm overheen is getrokken of aluminiumfolie, maar is dat genoeg?
Sta hier eens bij stil..
Je staat niet voor niets 3 avonden in de week in de sportschool, gaat op je fiets naar het werk, eet gezond en let op met alcohol om dan vervolgens 8 uren of meer per dag te worden blootgesteld aan uitdampende oplosmiddelen?!
Niemand kan voorspellen hoe schadelijk het is om jarenlang dag in dag uit te worden blootgesteld aan deze stoffen. De aluminiumfolie, een gaatje in de dop of parafilm is allemaal schijnveiligheid, maar wel een duidelijk signaal dat men het anders wil…. En dat kan!
Eenvoudig uzelf en uw labmedewerkers beschermen tegen schadelijke dampen
Wanneer ik bij klanten kom en zie dat het beter kan, attendeer ik hun op de eenvoudige oplossingen die hiervoor beschikbaar zijn. Deze oplossingen worden al door zeer veel betrokken labmedewerkers, labmanagers en veiligheidsfuctionarissen bij diverse bedrijven toegepast. Bij Boom bieden we oplossingen van het merk SCAT. Dit merk is gespecialiseerd in het bedenken van oplossingen voor (schadelijke) vluchtige oplosmiddelen.
Hoe werkt het?
Flessen en afvalvaten van bijna elke denkbare soort en maat kunnen worden voorzien van speciale doppen waar aanzuigslangen en afvalslangen lekdicht op kunnen worden aangesloten. Met speciale filters voor de mobiele fase wordt voorkomen dat er onderdruk ontstaat, maar zorgt ervoor dat verdamping onmogelijk is. Op de afvalvaten zitten koolstoffilters die schadelijke dampen tegenhouden en voorkomen dat er overdruk ontstaat.
Wat ik zelf veel merk in de praktijk, is dat het voor de klant best lastig is om te bepalen wat er nodig is, met name welke dop, welk schroefdraad etc. Er is een enorme hoeveelheid aan soorten schroefdraad aanwezig en het ene past meestal niet op het andere. Wij hebben ons hierin gespecialiseerd en willen u als klant ook graag ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes. Dit kan zelfs op afstand door uw gemaakte foto’s te analyseren. Of we komen bij u langs wanneer u een veelvoud aan systemen heeft. We kunnen dan alle risico’s inventariseren en in samenspraak met u uw lab nog veiliger maken, voor u, uw collega’s en uw medewerkers.
Duur? Zegt u het maar!
Als u besluit om u hele lab met meerdere open systemen te voorzien van deze veiligheidsoplossingen, dan komt er in veel gevallen een specialist kosteloos bij u op het lab een veiligheidsronde maken. Wij voorzien u van een complete aanbieding en komen dit na de bestelling de eerste keer ook nog bij u installeren. Wij instrueren u daarbij vervolgens over hoe het veilig te houden.
Zoals het gezegde luid: ‘Preventie is kostbaar, maar een zieke medewerker is nog veel kostbaarder’.
Wilt u meer weten over de oplossingen van SCAT? Of heeft u vragen naar aanleiding van deze blog, dan hoor ik het graag!