Alles voor pH meten op één plek

pH-meting is een van de meest voorkomende metingen in de laboratoria van de farmaceutische, biotechnologische, voedings- of chemische industrie.  Met deze metingen wordt de zuurgraad bepaald van een (waterige) oplossingen. Dit wordt aangegeven op een schaal die loopt van 0,0 t/m 14,0. . Afhankelijk van de nauwkeurigheid van de meting kan de meetmethode bepaald worden. Zo kunt u gebruik maken van pH-indicator strips, of voor een nauwkeurigere meting een pH-meter,hier is ook weer een onderverdeling in budget apparaatjes, tot professionele meter voor jarenlang gebruik.

Wat is pH?

De pH-meting is een van de meest voorkomende metingen in een laboratorium. pH is een maatstaf voor de zuurgraad van een oplossing. Het geeft aan hoe zuur of basisch (alkalisch) een oplossing is op een schaal van 0 tot 14. Een pH-waarde van 7 wordt beschouwd als neutraal, zoals zuiver water. Een pH-waarde lager dan 7 duidt op een zure oplossing, terwijl een pH-waarde hoger dan 7 aangeeft dat de oplossing basisch is.

De pH-waarde wordt bepaald door de concentratie van waterstofionen (H+) in de oplossing. Hoe hoger de concentratie van H+ ionen, hoe lager de pH-waarde en hoe zuurder de oplossing. Omgekeerd, hoe lager de concentratie van H+ ionen, hoe hoger de pH-waarde en hoe basischer de oplossing.

Waar komt de term pH vandaan?

De term "pH" staat voor "potentia Hydrogenii" of "power of Hydrogen" en is een maatstaf voor de zuurgraad van een oplossing. De term werd voor het eerst geïntroduceerd door de Deense chemicus Søren Peder Lauritz Sørensen in 1909.

Sørensen bedacht de pH-schaal als een manier om de concentratie van waterstofionen (H+) in een oplossing te kwantificeren. De pH-schaal varieert van 0 tot 14, waarbij lage pH-waarden duiden op zure oplossingen, hoge pH-waarden op basische (alkalische) oplossingen en een pH van 7 als neutraal wordt beschouwd (zoals zuiver water). De schaal is logaritmisch, wat betekent dat elke eenheid op de schaal een factor van 10 vertegenwoordigt in de concentratie van waterstofionen.

Enkele voorbeelden pH waarden

  • pH 1:  Zwavelzuur
  • pH 2,8: Cola
  • pH 4:  Bier, tomatensap
  • pH 6:  Regen, urine
  • pH 7: Gedestilleerd water
  • pH 10,5: Zeepsop
  • pH 14: Natriumhydroxide 1M

Het belang van het meten van de pH-waarde

De pH-waarde wordt dus gemeten om de zuurgraad of alkaliteit van een oplossing, substantie of omgeving te bepalen. Dit is van groot belang in verschillende wetenschappelijke, industriële en gezondheid gerelateerde toepassingen.

Waterkwaliteit

pH-metingen worden vaak uitgevoerd bij het controleren van de waterkwaliteit, zoals drinkwater, zwembaden, rivieren, meren en oceanen. De pH-waarde kan informatie verschaffen over de zuurgraad of alkaliteit van water, wat belangrijk is voor het behoud van een gezonde leefomgeving voor planten en dieren.

Bodemkwaliteit en landbouw

De pH-waarde van de bodem heeft invloed op de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor planten. Het meten van de pH-waarde in de landbouw kan helpen bij het bepalen van de juiste bemestingspraktijken en het optimaliseren van de groeiomstandigheden voor gewassen.

Industriële processen

In verschillende industriële processen, zoals voedselproductie, chemische productie en farmaceutische productie, is het belangrijk om de pH-waarde te meten en te regelen. De pH-waarde kan invloed hebben op de kwaliteit, stabiliteit en reactiesnelheid van producten en processen.

Biologische systemen

pH-metingen worden veelvuldig gebruikt in biologische en biochemische onderzoeken, zoals in celkweek, enzymatische reacties en biochemische reacties. De pH-waarde kan de optimale omgeving bieden voor specifieke biologische processen en de functie van eiwitten, enzymen en andere biochemische componenten beïnvloeden.

Gezondheidszorg

De pH-waarde kan belangrijk zijn in de medische sector, bijvoorbeeld bij de bepaling van de zuurgraad van bloed en lichaamsvloeistoffen. Afwijkingen in de pH-waarde van het lichaam kunnen wijzen op mogelijke gezondheidsproblemen en kunnen helpen bij het stellen van diagnoses.

Hoe werkt een pH-elektrode?

De pH elektrode is het onderdeel van de pH meter dat de H+ ionen concentratie in oplossing meet, de electrode bestaat uit een meet gedeelte en een referentie gedeelte. Door het onderdompelen van de pH electrode in de te meten oplossing ontstaat er een stroomkring tussen het meet en referentie gedeelte. Wat er eigenlijk wordt gemeten is het spanningsverschil dat ontstaat tussen de oplossing waarvan je de pH wil weten en de referentie oplossing. Dit wordt dan door de pH meter vertaald naar een pH waarde.

Vroeger waren dit twee losse elektrodes, maar tegenwoordig is dit verwerkt in één elektrode.

Wij vinden het belangrijk dat u altijd de juiste materialen heeft in uw laboratorium, daarom nemen wij alleen producten op in ons assortiment die voldoen aan specifieke prijs- en kwaliteitseisen. Dat maakt het kopen van een pH meter voor uw lab een stukje makkelijker, en sneller.

Om een juist advies te krijgen, kunt u contact opnemen met ons apparatuurteam. Via mail op [email protected] of telefoon 0522-268700.