Aceton bestellen?

Wat is Aceton? is een organische verbinding met de formule (CH3)2CO. Ook wel bekend onder de namen dimethylketon, DMK en propanon. Het is een kleurloze, vluchtige, brandbare vloeistof die veel als oplosmiddel wordt gebruikt in de industrie, het laboratorium en in het dagelijks leven. Het is het eenvoudigste en kleinste keton, en heeft de kenmerkende geur die men associeert met ketonen. Het smeltpunt ligt bij −94,8 °C en het kookpunt is 56,53 °C. In 2020 lag de wereldwijde productiecapaciteit van aceton op 6,9 miljoen ton per jaar. Het grootste deel van deze hoeveelheid is bestemd voor de productie van methylmethacrylaat, BPA en gebruikt als oplosmiddel. Het is een veelvoorkomende bouwsteen in de organische chemie. Een bekend huishoudelijk gebruik van aceton is als actief ingrediënt in nagellakremover en als verfverdunner.

Algemene product informatie

  • Molgewicht: 58,08 
  • CAS-nummer: 67-64-1 
  • Veiligheidsinformatie
  • GHS-symbolen: 
  • GHS02 
  • GHS07

GHS-signaalwoord: GEVAAR 

H-zinnen: 

  • H225: Licht ontvlambare vloeistof en damp. 
  • H319: Veroorzaakt ernstige oogirritatie. 
  • H336: Kan slaperigheid of duizeligheid veroorzaken. 
  • EUH066: Herhaalde blootstelling kan een droge of een gebarsten huid veroorzaken.

P-zinnen:

  • P210: Verwijderd houden van warmte, hete oppervlakken, vonken, open vuur en andere ontstekingsbronnen. Niet roken. 
  • P240: Opslag- en opvangreservoir aarden. 
  • P304+P340: NA INADEMING: de persoon in de frisse lucht brengen en ervoor zorgen dat deze gemakkelijk kan ademen. 
  • P305+P351+P338: BIJ CONTACT MET DE OGEN: voorzichtig afspoelen met water gedurende een aantal minuten; contactlenzen verwijderen, indien mogelijk; blijven spoelen. 
  • P403+P233: Op een goed geventileerde plaats bewaren. In goed gesloten verpakking bewaren. 
  • UN-nummer: UN 1090 

Hoe zit het met de veiligheid van Aceton?

De gevaarlijkste eigenschap van aceton is zijn extreme ontvlambaarheid. Bij temperaturen hoger dan het vlampunt van −20 ° C (−4 ° F), liggen de explosielimieten tussen 2,5% en 12,8%. Dampen kunnen langs oppervlakken naar verre ontstekingsbronnen stromen en terugslaan. Statische ontlading kan ook acetondampen doen ontbranden, hoewel er veel energie nodig is om ontsteking te veroorzaken en daarom onbedoelde ontsteking zeldzaam is. Aceton is uitgebreid bestudeerd en er wordt aangenomen dat het bij normaal gebruik slechts een geringe toxiciteit vertoont. Er zijn geen sterke aanwijzingen voor chronische gezondheidseffecten als basisvoorzorgsmaatregelen worden gevolgd. Aceton is echter irriterend en veroorzaakt lichte huidirritatie en matige tot ernstige oogirritatie. 

Alhoewel aceton licht irriterend is, heeft huidcontact minder ingrijpende gevolgen voor de gezondheid dan bij vele andere oplosmiddelen. Door zijn vermogen om organische stoffen en ook water op te lossen, is aceton wel in staat door de huid heen te dringen. Eventueel op de huid aanwezige stoffen kunnen dan ook, opgelost in aceton, het lichaam binnendringen. Iemand die lijdt aan diabetes mellitus heeft kans op acetonvorming in zijn lichaam, wat tot gezondheidsschade kan leiden. Aceton heeft ook een desinfecterende werking. 

Waar wordt Aceton gebruikt? ->Toepassingen 

Ongeveer een derde van de wereldproductie van aceton wordt gebruikt als oplosmiddel en een kwart wordt gebruikt als acetoncyaanhydrine, een voorloper van methylmethacrylaat. Aceton is een goed oplosmiddel voor veel kunststoffen en sommige synthetische vezels. Enkele toepassingen zijn het verdunnen van polyesterhars, het oplossen van tweedelige epoxy's en secondelijm voordat ze uitharden. Het wordt gebruikt als ontvetter bij de voorbereiding van metaal voorafgaand aan het schilderen of solderen, en om vloeimiddel te verwijderen na het solderen zodat de kans op elektrische lekkage vermindert en vuil niet aanhecht, hoewel het veel elektronische componenten (bijvoorbeeld polystyreen condensatoren) aantast, dus het is ongeschikt voor het reinigen van veel printplaten. 

Laboratorium toepassingen

Aceton is een polair, aprotisch oplosmiddel dat gebruikt wordt bij organische syntheses, bijvoorbeeld SN2-reacties. Het gebruik van aceton als oplosmiddel is essentieel voor de Jones-oxidatie. Het vormt geen azeotroop met water. Het wordt gebruikt om glaswerk na het wassen goed te drogen; afspoelen met aceton om het water te verwijderen, en dan even met droge lucht doorblazen om de aceton te verdampen. Aceton wordt vaak gebruikt om glaswerk te spoelen om het watervrij te maken. Het is een goedkoop middel en makkelijk om mee te werken vanwege de vluchtigheid. Het werkingsprincipe is gebaseerd op verdunning en verplaatsing. Voor reacties bij hele lage temperaturen wordt vaak gebruikgemaakt van een Aceton / droogijsbad. Aceton kan met droogijs worden gekoeld tot −78 ° C zonder bevriezing. Aceton is fluorescerend onder ultraviolet licht en de damp ervan kan worden gebruikt als een fluorescerende tracer in vloeistofstromingsexperimenten. Voor het neerslaan van eiwitten is aceton ook een goede keus, alternatieven voor eiwitprecipitatie zijn trichloorazijnzuur of ethanol. Aceton wordt gebruikt op het gebied van pathologie om lymfeklieren in vetweefsel te vinden voor tumorstadiëring (zoals het zoeken naar lymfeklieren in het vet rond de darmen). Dit helpt het vet op te lossen en verhardt de knooppunten, waardoor het gemakkelijker wordt om ze te vinden. 

Synthese van Aceton

Aceton kan gemaakt worden uit propyleen via een directe of indirecte methode. De industrieel meest gebruikte methode (ca 80%) is het indirecte proces waar de synthese van cumeen aan vooraf gaat. Benzeen wordt gealkyleerd met propyleen en ontstaat er cumeen (isopropylbenzeen). Het cumeen wordt op zijn beurt via radicalaire oxidatie omgezet tot het intermediair cumeenhydroperoxide. Dit peroxide reageert verder tot fenol en aceton. Als gevolg hiervan is de productie van aceton dus gekoppeld aan de productie van fenol. Een alternatieve methode voor de productie van aceton is het Wackerproces. Hierbij wordt propeen direct geoxideerd met een Pd(II)/Cu(II)-katalysator tot vorming van aceton. Acetyleen drager Hoewel aceton zelf ontvlambaar is, wordt het op grote schaal gebruikt als oplosmiddel voor het veilige transport en opslag van acetyleen, dat niet veilig onder druk kan worden gezet als een zuivere verbinding. Vaatjes met een poreus materiaal worden eerst gevuld met aceton, gevolgd door acetyleen, dat oplost in de aceton. Een liter aceton kan ongeveer 250 liter acetyleen oplossen bij een druk van 10 bar. 

Chemisch tussenproduct 

Aceton wordt gebruikt om methylmethacrylaat te synthetiseren. Het begint met de eerste omzetting van aceton in acetoncyaanhydrine: (CH3) 2CO + HCN → (CH3) 2C (OH) CN 
In een volgende stap wordt het nitril gehydrolyseerd tot het onverzadigde amide, dat wordt veresterd: (CH3) 2C (OH) CN + CH3OH → CH2 = C (CH3) CO2CH3 + NH3
Het derde belangrijkste gebruik van aceton (ongeveer 20%) is de synthese van bisfenol A, ook wel BPA genoemd. BPA is een monomeer dat gebruikt wordt in polycarbonaten, polyurethanen en epoxyharsen. De synthese omvat de condensatie van aceton met fenol: (CH3) 2CO + 2 C6H5OH → (CH3) 2C (C6H4OH) 2 + H2O 
Aceton wordt ook als uitgangspunt gebruikt bij de productie van methylisobutylalcohol en methylisobutylketon Deze producten ontstaan via een aanvankelijke aldolcondensatie om diacetonalcohol te geven. 2 (CH3) 2CO → (CH3) 2C (OH) CH2C (O) CH3 Ze worden veel gebruikt als oplosmiddelen in de chemische industrie. 
Condensatie met acetyleen geeft 2-methylbut-3-yn-2-ol, voorloper van synthetische terpenen en terpenoïden. 

Geneesmiddelen 

Aceton wordt door de farmaceutische industrie gebruikt als oplosmiddel. Het is ook aanwezig als hulpstof in sommige farmaceutische geneesmiddelen. 

Huid ontvetten 

Dermatologen gebruiken aceton met alcohol voor acnebehandelingen om de droge huid chemisch te pellen. 

Anticonvulsief 

Het is aangetoond dat aceton anticonvulsieve effecten heeft in diermodellen van epilepsie, bij afwezigheid van toxiciteit, wanneer het wordt toegediend in millimolaire concentraties. De hypothese is dat het vetrijke, koolhydraatarme ketogene dieet dat klinisch wordt gebruikt om medicijnresistente epilepsie bij kinderen onder controle te houden, werkt door de aceton in de hersenen te verhogen. Vanwege hun hogere energiebehoefte hebben kinderen een hogere acetonproductie dan de meeste volwassenen - en hoe jonger het kind, hoe hoger de verwachte productie. Dit geeft aan dat kinderen niet uniek gevoelig zijn voor blootstelling aan aceton. Externe blootstellingen zijn klein in vergelijking met de blootstellingen die verband houden met het ketogene dieet. 
Aceton wordt geproduceerd en afgevoerd in het menselijk lichaam via normale metabolische processen. Het is normaal gesproken aanwezig in bloed en urine. Mensen met diabetische ketoacidose produceren het in grotere hoeveelheden. Ketogene diëten die ketonlichamen (aceton, β-hydroxyboterzuur en acetoazijnzuur) in het bloed verhogen, worden gebruikt om epileptische aanvallen tegen te gaan bij zuigelingen en kinderen die aan refractaire epilepsie lijden. 

Geschiedenis 

In 1606 slaagde Andreas Libavius er voor het eerst in om Aceton te produceren door destillatie van lood (II) acetaat. De Franse chemicus Jean-Baptiste Dumas en de Duitse chemicus Justus von Liebig bepaalden in 1832 de empirische formule voor aceton. De naam Aceton ontstond in 1833, toen de Franse chemicus Antoine Bussy het achtervoegsel -one toevoegde aan de stam van het overeenkomstige zuur (namelijk azijnzuur / acide acétique). In 1865 publiceerde de Duitse chemicus August Kekulé de moderne structuurformule voor aceton. Johann Josef Loschmidt had de structuur van aceton in 1861 gepresenteerd, maar zijn privé gepubliceerde boekje kreeg weinig aandacht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde Chaim Weizmann het proces voor industriële productie van aceton (het Weizmann proces). 

Aceton bij Boomlab

Boom B.V. beschikt over een groot assortiment ac eton, waarvan veel uit voorraad geleverd kan worden. Naast de bekende merken beschikken wij ook over een eigen merk, het Boom label Aceton van technische kwaliteit of voor HPLC, u koopt ze gemakkelijk online bij Boom B.V.