Zwavelzuur bestellen? 

Zwavelzuur is een belangrijk anorganisch zuur met aanzienlijke betekenis in verschillende industrieën. De brutoformule ervan is H2SO4. Onder normale omstandigheden verschijnt het als een kleurloze, geurloze, dikke vloeistof met een glanzend oppervlak, die zeer goed mengbaar is met water. Vroeger stond het bekend als vitriool, een verouderd synoniem dat teruggaat op het Latijnse "vitreus", wat 'van glas gemaakt' betekent, verwijzend naar de glanzende eigenschap die zuiver zwavelzuur en de afgeleide sulfaten gemeen hebben. Zwavelzuur wordt meestal verhandeld en gebruikt in de vorm van een waterige oplossing, waarvan de eigenschappen sterk variëren afhankelijk van de concentratie. In zijn zuivere vorm is het zeer corrosief tegenover metalen, cellulair weefsel en gesteenten, vanwege zijn sterk zure karakter, dehydraterende en oxiderende eigenschappen.

Geschiedenis

De zouten van zwavelzuur, sulfaten genaamd, waren al in de oudheid bekend. Deze werden beschreven als natuurlijk voorkomende mineralen, waaronder gehydrateerde sulfaten van verschillende metalen zoals ijzer, koper, magnesium en zink. De eerste vermeldingen van vitriool dateren uit een Sumerische woordenlijst rond 600 v.Chr. De bereiding van zwavelzuur begon in de 13e eeuw door experimenten met vitriool door alchemisten. In de 17e eeuw ontdekte Johann Rudolph Glauber een methode waarbij zwavelzuur werd gevormd door zwavel en salpeter te verhitten in de aanwezigheid van stoom. Het "lodenkamerproces", geïntroduceerd in 1746 door John Roebuck, werd twee eeuwen lang gebruikt als het standaardproductieproces voor zwavelzuur.

Toepassingen

Zwavelzuur is een van de meest gebruikte grondstoffen in de chemische industrie, met bijna 256 miljoen ton geproduceerd wereldwijd in 2020. Het wordt veel gebruikt in de kunstmestindustrie, olieraffinage, afvalwaterverwerking, als elektrolyt in loodaccu's, schoonmaakmiddel, droogmiddel voor gassen en als reagens bij organische syntheses.

Veiligheidsinformatie

Zwavelzuur valt onder gevaarklasse 8, pakketgroep II, met UN ID UN1830. De gevarenaanduidingen omvatten onder andere het veroorzaken van ernstige brandwonden en oogletsel. Veiligheidsaanbevelingen omvatten onder andere het vermijden van inademing van dampen, het dragen van beschermende kleding en het raadplegen van een arts bij mogelijke blootstelling.


Zwavelzuur bij Boomlab

Boom biedt een breed assortiment zwavelzuur aan, variërend van verdunde oplossingen tot geconcentreerd zwavelzuur, inclusief bekende merken zoals Honeywell, Merck en J.T. Baker, evenals hun eigen Boom label van vergelijkbare kwaliteit tegen een voordeligere prijs.