Wat is titratie?

Een titratie wordt gebruikt om de concentratie van een stof in oplossing te bepalen door deze te laten reageren met een standaardoplossing (titrant) van een bekende concentratie. Titratie wordt toegepast bij het analyseren van vele verschillende parameters. Het is een nauwkeurige en reproduceerbare methode om de samenstelling van chemische mengsels te bepalen.
Tegenwoordig worden veel titraties uitgevoerd met behulp van automatische titrators, wat zorgt voor een hoge mate van precisie en herhaalbaarheid. Dankzij automatische systemen wordt het aantal menselijke fouten geminimaliseerd en het titratieproces versneld.  
Zeker bij routinematige analyses en analyses met een hoge frequentie is dit essentieel. Ook nu nog zijn er situaties waarbij handmatig titreren noodzakelijk of voordelig is, bijvoorbeeld bij specifieke onderzoeksvragen of in omgevingen waar automatische apparatuur niet beschikbaar is.
Titratie

Verschillende titratie methodes

Er zijn verschillende manieren om te titreren. Manuele titratie wordt gebruikt voor basis-pH-metingen, zuurheidsproeven in de voedselproductie (bijvoorbeeld zuivel) of waterkwaliteitsmetingen. Deze methode wordt het meest toegepast bij lage analysefrequenties, als de nauwkeurigheid laag mag zijn en bij eenvoudige titraties. De tijdsdruk is laag en het is een arbeidsintensief proces.
Daarnaast kunt u titratie ook automatisch uitvoeren, met een titrator. Dit wordt gebruikt bij precieze pH-, redox of complexometrische titraties voor formuleringstests, afvalbehandeling, en productkwaliteit. Automatische titratie wordt het meest gebruikt bij complexe titraties (met meerdere omslagpunten), als de nauwkeurigheid hoog moet zijn en er een grote reproduceerbaarheid nodig is. De analysefrequentie is hoog, net als de tijdsdruk en de throughput.

Een specifieke titratie methode is de Karl Fischer titratie. Hierbij wordt het vochtgehalte bepaald in producten zoals medicijnen, oliën, plastics en voedsel voor kwaliteits- en houdbaarheidsdoeleinden. Karl Fischer titratie kunt u toepassen op een heel breed spectrum van monsters. Mits de juiste methode en reagentia worden gebruikt, geeft het een hoge nauwkeurigheid, grote reproduceerbaarheid. Als er een hoge tijdsdruk en hoge throughput is deze methode de beste keuze.

Hoe werkt een titratie ook alweer?

Een titratie is een analytische techniek die wordt gebruikt om de concentratie van een onbekende oplossing te bepalen door deze te laten reageren met een standaardoplossing (titrant) van bekende concentratie. Hier is een stap-voor-stap uitleg van het proces:

1. Voorbereiding: De onbekende oplossing wordt in een erlenmeyer geplaatst en de titrant wordt in een buret geladen.

2. Toevoegen van een indicator: Een geschikte indicator wordt toegevoegd aan de onbekende oplossing om het eindpunt van de titratie visueel te kunnen bepalen.

3. Titreren: De titrant wordt langzaam uit de buret toegevoegd aan de onbekende oplossing. Dit gebeurt meestal druppelsgewijs, vooral wanneer het eindpunt nadert.

4. Observatie van het eindpunt: Tijdens het toevoegen van de titrant, reageert deze met de onbekende oplossing. De indicator zal van kleur veranderen wanneer het eindpunt is bereikt. Het eindpunt is het moment waarop de reactie compleet is en de hoeveelheid toegevoegde titrant gelijk is aan de hoeveelheid van de te bepalen stof in de onbekende oplossing.

5. Berekening: De hoeveelheid verbruikte titrant wordt gemeten vanaf de buret. Met behulp van de bekende concentratie van de titrant en het verbruikte volume kan de concentratie van de

Voorbeeld kleuromslag titratie

Afbeelding: Titratie van c(HCl) = 1 mol/L met c(NaOH) = 1 mol/L en fenolftaleïne als indicator. Elk van deze afbeeldingen verschilt alleen in de toevoeging van een enkele druppel NaOH-titrant.

Titratie opstelling 

Bij een titratie opstelling met manuele titratie heeft u nodig: buret van glas, erlenmeyers, volumepipetten, titrant-oplossing en een kleurindicator. Wanneer u werkt met automatische titratie heeft u een titrator, een titrant-oplossing en elektrodes. Voor een Karl Fischer titratie gebruikt u een Karl Fischer Titrator, reagentia voor Karl Fischer en speciale elektrodes voor vochtmeting.

Samenvatting 

Titratie is een fundamentele techniek in de chemie, belangrijk voor het bepalen van de concentratie van onbekende oplossingen. Om titratie uit te voeren heeft u specifieke materialen nodig. De benodigde materialen zijn onder andere: pipetten, buretten, magneetroerders, statieven, glaswerk en demiwater. Het titratieproces kan je opdelen in vier stappen: voorbereiding, instellen van apparatuur, uitvoering en de berekening. Door deze stappen te volgen, is het mogelijk om de concentratie van de analyte bepalen. Mocht u nog steeds vragen hebben over verschillende processen in het lab? Neem dan contact met ons op.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en speciale kortingen

Wilt u niks meer missen op het gebied van duurzamer werken op het lab? Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte én profiteer van de laatste aanbiedingen en acties.