Flessen

Binnen laboratoria zijn er verschillende flessen te vinden voor het bewaren en uitschenken van chemische stoffen. Er zijn verschillende soorten, materialen en vormen van laboratoriumflessen.

Soorten Reagentiaflessen worden ook wel mediaflessen genoemd en zijn flessen die bedoeld zijn voor het opslaan van reagentia (een chemische stof of mengsel van chemische stoffen). Er zijn verschillende soorten reagentiaflessen. Zo zijn er stopflessen, deze worden ook wel apothekersflessen genoemd en bestaat uit een glazen fles met een glazen stop. Dit type fles wordt al minstens 150 jaar gebruikt om chemicaliën op te slaan. De combinatie van de glazen fles met de glazen stop zorgt ervoor dat het goed bestand is tegen corrosie. Echter zijn er uitzonderingen, er mogen namelijk geen zeer sterke logen worden bewaard in de stopflessen, dit is omdat door de logen de stop kan vast smelten aan de hals van de fles. Een andere reagentiafles is de schroefdopfles. Een schroefdopfles is functioneel wanneer er bijvoorbeeld een dop met een membraan nodig is om de druk in de fles te reguleren. Ook is een schroefdropfles functioneel omdat de dop goed zit vastgedraaid, mocht een fles omvallen dan zit de dop er stevig op. Daarnaast zijn er ook poederflessen, hoewel poeder ook bewaard kan worden in gewone reagentiaflessen, zijn deze flessen dusdanig ontworpen om poeder te bewaren en gemakkelijk uit de fles te halen. Er zijn reagentiaflessen in gegradueerde uitvoering, ze worden gegradueerde flessen genoemd wanneer er een markering op de fles zit die de hoeveelheid aangeeft. Op deze manier is goed zichtbaar welk volume is opgeslagen in de fles. 

Een decanteerfles is bedoeld om twee stoffen met een verschil in dichtheid te scheiden. De stof met de grootste dichtheid zakt naar de bodem van de fles en de stof met de kleinere dichtheid zal zich boven in de fles verzamelen. Dit wordt vaak toegepast wanneer er zich onzuiverheden in de stof bevinden. Na een tijdje kan de vloeistof worden afgetapt met het kraantje in de decanteerfles zonder dat er nog onzuiverheden te vinden zijn.

Voedingsbodemflessen worden voornamelijk gebruikt in de microbiologie. In deze flessen worden voedingsbodems gemaakt voor het kweken van een gist, bacterie of een schimmel. Materialen Vaak zijn laboratorium flessen te vinden in verschillende materialen. Zoals plastic, glas, borosilicaatglas of aluminium. Welk materiaal benodigd is hangt af van de stof die wordt opgeslagen in de fles. Bijvoorbeeld Waterstoffluoride, deze stof mag nooit in glazen containers worden bewaard, dit komt doordat de stof zeer corrosief is en het glas door de stof opgelost zal worden. Daarnaast zijn laboratorium flessen ook nog te vinden in verschillende kleuren. Zo heb je flessen van bruin glas maar ook van doorzichtig glas. De bruine flessen zijn geschikt voor chemische stoffen die beschermd moeten worden tegen fotodegradatie, ultraviolette en infrarode straling. Wanneer deze bescherming niet nodig is, volstaat een doorzichtige fles ook. Ook hierin is de keuze afhankelijk van de stof die moet worden opgeslagen in de fles. 

Vormen daarnaast zijn er ook nog verschillende vormen van de laboratoriumflessen. Zo zijn er flessen die zijn nauwmonds, wijdmonds, vierkant of rond. Met een fles die nauwmonds is kan makkelijker worden uitgeschonken en met een wijdmondsfles kan er nauwkeuriger worden ingeschonken. Een wijdmondsfles wordt geadviseerd bij vaste, halfvaste en viskeuze vloeistoffen. Een vierkanten fles neemt minder ruimte in beslag dan een ronde fles. Een vierkante fles is dus functioneel wanneer er weinig opslag ruimte beschikbaar is. Daarnaast zijn er uiteraard verschillende volumes. De grootte hangt af van het volume dat moet worden opgeslagen. Gemiddeld zijn de volumes tussen 30 ml en 20000 ml. Veelgebruikte flesformaten zijn 100 ml, 250 ml, 500 ml, 1000 ml (1 liter) en 2000 ml (2 liter). 

Bent u op zoek naar laboratoriumflessen? Bij Boom B.V. is er een ruim assortiment aan laboratoriumflessen van kwaliteitsmerken zoals Duran, LLG Labware, Kautex, Rixius, Nalgene en nog vele andere kwaliteitsmerken.