Microcentrifuges

Een microcentrifuge ook wel microlitercentrifuge genoemd, wordt gebruikt om in monsters van 2 ml of minder, op een snelle manier, een suspensie of emulsie te scheiden. Door g-kracht worden de stoffen gescheiden, de stof met de grootste dichtheid zakt naar beneden en de kleinste dichtheid ligt bovenop. Om het scheidingsproces te versnellen wordt een microcentrifuge gebruikt. Doordat de microcentrifuge op hoge snelheid ronddraait wordt de g-kracht vergroot en kunnen stoffen zich sneller van elkaar scheiden. 

De microcentrifuge wordt gebruikt in veel verschillende industrieën. Overal waar weefsels, cellen, organellen en macromoleculen gescheiden moeten worden voor verder onderzoek, is een microcentrifuge nodig. Ook voor afvalwaterbeheer is een microcentrifuge goed van toepassing. Met behulp van de microcentrifuge kan slib en zware metalen uit het water worden gescheiden en verder worden onderzocht.

Er zijn gekoelde microcentrifuges, dit is functioneel wanneer gevoelige monsters een consistent temperatuurbereik nodig hebben. Ook zijn er twee verschillende soorten indicaties waaraan herkend kan worden waarvoor een microcentrifuge gebruikt kan worden. De IVD markering houdt in dat het een in-vitro diagnose apparaat is en dus gebruikt kan worden voor het analyseren van monsters van het menselijk lichaam. De GLP markering betekent ‘general lab product’ en houdt in dat het geschikt is voor algemene laboratorium werkzaamheden en dus niet voor monsters van het menselijk lichaam.

Daarnaast zijn er microcentrifuges waarbij de rotor verwisseld kan worden. Zo zijn er verschillende rotoren voor verschillende afmetingen van reactievaten. Ook zijn er rotoren om microtiterplaten te centrifugeren. Nog een belangrijk aspect is dat er verschillende rotoren zijn met verschillende manieren van rotatie. De twee meest voorkomende rotoren zijn: de vaste hoek rotor en de swing-out rotor.

De vaste hoek rotor wordt ook wel fixed-angle rotor genoemd en houdt de buizen in een stabiele en schuine hoek ten opzichte van de rotatie-as. Doordat de buizen in een vaste hoek zitten is deze rotor erg geschikt voor hogere snelheden. Hogere snelheden zijn nodig zijn om biologische macromoleculen te scheiden, zoals RNA, DNA en eiwit. Het nadeel is dat de scheiding parallel zal zijn aan de rotatie-as en dus schuin ten opzichte van de buis.  

De swing-out rotor ook wel swing-bucket rotor genoemd, zwaait uit naar het heersende krachtveld. Tijdens het centrifugeren liggen de buizen horizontaal, hierdoor zal de stof met de grootste dichtheid zich onder in de buis vestigen, waar dit bij de vaste hoek rotor schuin in de buis gebeurd. Er wordt met de swing-out rotor een preciezere scheiding verkregen, echter kan deze rotor alleen gebruikt worden bij relatief lage snelheden.

Bij het aanschaffen van een microcentrifuge is het belangrijk om rekening te houden met het temperatuurbereik, de afmeting van de apparatuur, de benodigde rotor, de snelheid en de afmeting van de geaccepteerde reactievaten. Bij Boom B.V. is er een ruim assortiment aan microcentrifuges van kwaliteitsmerken zoals Eppendorf, LLG Labware, Hermle en IKA. Bent u op zoek naar een microcentrifuge? Dan bent u bij Boom B.V. aan het juiste adres.