Kolven

Met de kolven van Boom kunt u zo nauwkeurig mogelijk uw stoffen afmeten. Bekijk nu het volledige assortiment:

Er zijn verschillende soorten laboratoriumkolven, die allemaal verschillende functies hebben binnen het laboratorium. De verschillende kolven vertonen veel gelijkenissen maar zijn vanwege het gebruik onder te verdelen in de volgende kolven

 • Reactiekolven, die meestal bolvormig zijn (rondbodemkolf/rondbodemkolven/vacuumkolven) en vergezeld gaan van hun nek, met aan de uiteinden geslepen glasverbindingen om snel en stevig aan te sluiten op de rest van het apparaat (zoals een terugvloeikoeler of een druppeltrechter) ). De reactiekolf is meestal gemaakt van dik glas en kan grote drukverschillen verdragen, met als resultaat dat men zowel in een reactie onder vacuüm als onder druk soms gelijktijdig kan worden gehouden. Enkele soorten zijn:

Meerdere halskolven, die twee tot vijf, en minder vaak, zes halzen kunnen hebben, elk bedekt met aansluitingen van geslepen glas die worden gebruikt in complexere reacties die het gecontroleerd mengen van meerdere reagentia vereisen.

• Schlenk-kolf, een bolvormige kolf met een opening van geslepen glas en een slanguitlaat en een vacuümkraan. De kraan maakt het gemakkelijk om de kolf aan te sluiten op een vacuüm-stikstofleiding door de slang en om het uitvoeren van een reactie in vacuüm of in een stikstofatmosfeer te vergemakkelijken.

• Destillatiekolven, die bedoeld zijn om mengsels te bevatten die worden gedestilleerd, en om de distillatieproducten te ontvangen. Destillatiekolven zijn er in verschillende vormen. Net als de reactiekolven hebben de destillatiekolven meestal slechts één smalle hals en een geslepen glazen verbinding en zijn ze gemaakt van dunner glas dan de reactiekolf, zodat ze gemakkelijker te verwarmen zijn. Ze zijn soms bolvormig, reageerbuisvormig of peervormig, ook wel bekend als Kjeldahl-kolven, vanwege hun gebruik met Kjeldahl-bollen.

• Reagenskolven zijn meestal kolven met een vlakke bodem, die dus gemakkelijk op de tafel of in een kast kunnen worden geplaatst. Deze kolven zijn niet bestand tegen teveel druk- of temperatuurverschillen door de spanningen die optreden bij een vlakke bodem; deze kolven zijn meestal gemaakt van zwakker glas dan reactiekolven. Bepaalde soorten kolven worden geleverd met een ingeslepen glazen stop erin, en andere die een hals met schroefdraad hebben, sluiten met een geschikte moer of automatische dispenser. Deze kolven zijn verkrijgbaar in twee standaardvormen:

• Kolven met ronde bodem hebben de vorm van een buis die uit de bovenkant van een bol komt. De kolven hebben vaak een lange hals; soms hebben ze de incisie in de nek, die precies het volume van de kolf definieert. Ze kunnen worden gebruikt bij distillaties of bij het verwarmen van een product. Dit type fles wordt ook wel Florence-kolven genoemd.

• Kolven met platte bodem.

• Cassia-kolven, voor de analyse van etherische oliën en aldehydebepaling, ca. 100 ml, hals met schaalverdeling 0 - 6: 0,1 ml.

• Erlenmeyer (Erlenmeyerkolf) [geïntroduceerd in 1861 door de Duitse chemicus Emil Erlenmeyer (1825-1909)] - heeft de vorm van een kegel, meestal aangevuld met een geslepen verbinding, de erlenmeyers zijn erg populair vanwege hun lage prijs (ze zijn gemakkelijk te vervaardigen) en draagbaarheid

• Volumetrische kolf wordt gebruikt voor het bereiden van vloeistoffen met een hoge nauwkeurigheid. Het is een kolf met een ongeveer peervormig lichaam en een lange hals met een omlopende vullijn.

• Dewar-kolf is een dubbelwandige kolf met een bijna vacuüm tussen de twee wanden. Deze zijn er in verschillende soorten en maten; sommige zijn groot en buisvormig, andere hebben de vorm van gewone kolven.

 • Verdampingskolven (voor rotatieverdamper) gecentreerd, peervormig, met mof of met flens.

• Poederkolven, voor het drogen van poedersubstanties, peervormig, met mof

• Büchner-kolf of Sidearm-kolf of afzuigkolf - ze zijn een kolf met een platte bodem, maar gemaakt van zeer dik en resistent glas. Ze hebben meestal een kegelvorm - vergelijkbaar met de vorm van een erlenmeyer, maar hebben ook een zijhals, meestal aan de zijkant bevestigd, 2/3 vanaf de bodem. De kolven worden gebruikt om samen te werken met vacuümafzuigers of vacuümpompen bij de vacuümfiltratie, of als extra beveiliging tijdens de destillatie en andere processen die onder verminderde druk worden uitgevoerd.