Dipslides: alles wat u moet weten

Dipslides zijn microbiologische testen die worden gebruikt om de algemene aanwezigheid van micro-organismen van vloeistoffen of oppervlakken te detecteren. Ze bieden een voordelige, snelle en eenvoudige manier om micro-organismen te detecteren. Het controleren van de hoeveelheid micro-organismen biedt voordelen zoals het handhaven van hygiëne, waarborgen van kwaliteit, optimaliseren van processen, beschermen van de veiligheid van medewerkers en voorkomen van productbederf. 

Dipslides bestaan uit een plastic behuizing met aan beide kanten een agarmedium. Door de dipslide in een vloeistof of over een oppervlak te wrijven, kunnen de micro-organismen zich op het agarmedium ontwikkelen. Na de incubatieperiode kunnen de kolonies van bacteriën of schimmels worden geteld, om de mate van besmetting te bepalen. Dipslides worden vaak gebruikt in laboratoria, voedselindustrie, gezondheidszorg en andere sectoren waar hygiëne en microbiële controle belangrijk zijn. 


Wanneer zet je dipslides in? 

Dipslides zijn een handig en eenvoudig hulpmiddel dat wordt gebruikt om microbiële besmetting te detecteren in omgevingen, voornamelijk in laboratorium of industriële branche. U kunt dipslides gebruiken in de volgende situaties: 

  • Urineweginfectie: Bepaalde dipslides kunnen ingezet worden om de aanwezigheid van urineweginfecties te bepalen. De urine wordt dan 24 uur bewaard, vervolgens wordt er gekeken als er bacteriën gegroeid zijn. 
  • Routinecontroles: Dipslides kunnen worden ingezet bij regelmatige kwaliteitscontroles. Dit kan helpen bij het controleren van de algemene hygiëne en het vroegtijdig identificeren van microbiële besmetting. 
  • Voor- en- na reinigingscontroles: U kunt nadat uw vloeistof of oppervlak hebt gereinigd, de dipslide gebruiken om te controleren of de reinigingsprocedure effectief is. 
  • Waterkwaliteitscontrole: Dipslides kunnen worden gebruikt om micro-organismen in water te controleren zoals koelwater, zwembadwater en drinkwater. 

Dipslides zijn een veelzijdig instrument dat kan worden ingezet voor verschillende toepassingen. Het regelmatig gebruik ervan kan bijdragen aan het handhaven van een hoog niveau van hygiëne en kwaliteitsborging. 


Hoe gebruik en lees je dipslides af? 

Het correct aflezen van dipslides is belangrijk om nauwkeurige resultaten te krijgen. Hieronder vindt u een stappenplan dat u moet volgen om dipslides correct af te lezen: 

  1. Neem de dipslide uit de verpakking: Zorg ervoor dat u schone handschoenen draagt om verontreiniging te voorkomen. Haal voorzichtig de dipslide uit de verpakking en vermijd contact met de agarmedium. 
  2. Dompel of wrijf de dipslide: Dompel of wrijf uw dipslide op een vloeistof of oppervlak, zet uw dipslide vervolgens weer in de verpakking. 
  3. Plaats ze in een incubator: Plaats de dipslides na het nemen van monsters in een incubator, laat ze volgens de voorgeschreven incubatietijd groeien. Dit is meestal 24 tot 48 uur, afhankelijk van het type micro-organisme. 
  4. Interpretatie van de resultaten: Na de incubatieperiode verwijdert u de dipslides uit de incubator. Houd de dipslides tegen een goed verlichte achtergrond om de kolonies duidelijk te zien. Let op de aanwezigheid, grootte, kleur en vorm van de kolonies op het agarmedium. Vergelijk de resultaten met de referentiekaart of instructies van de fabrikant, om de mate van microbiële besmetting te beoordeling. 

Waarvoor staan de afkortingen? 

Er worden vaak afkortingen voor de specifieke agarmedium benoemd in de productomschrijvingen. Dit kan vrij onoverzichtelijk zijn, daarom hebben wij een overzicht voor u gemaakt met deze afkortingen en hun toepassingen:

  1. PCA (Plate Count Agar): Gebruikt om algemene bacteriële kolonies te tellen. 
  2. VRB(G) (Violet Red Bile Glucose Agar): Detecteert coliforme bacteriën in voedsel- en watermonsters. 
  3. TSA (Tryptic Soy Agar): Kweekmedium voor verschillende bacteriën en schimmels. 
  4. CAF (Casein Agar with Fungi): Kweekt en isoleert schimmels die caseïne kunnen afbreken. 
  5. TTC (Triphenyltetrazolium Chloride Agar): Geeft bacterieel metabolisme aan door rode kolonies te vormen. 
  6.  BRB2 (Buffered Peptone Water Broth): Voor het kweken van micro-organismen voor verder onderzoek. 
  7. RBA (Rose Bengal Agar): Selectief voor schimmels die pigmenten produceren. 
  8. BPA (Brilliant Green Agar): Selectief medium voor het isoleren van salmonella. 
  9. OGYE (Oxytetracycline Glucose Yeast Extract Agar): Wordt gebruikt voor isolatie van bacteriën die gevoelig zijn voor oxytetracycline. 
  10. PDM (Pseudomonas Differential Medium): Selectief voor Pseudomonas-bacteriën en differentieert op basis van pigmentproductie. 
  11. Mac (MacConkey Agar): Isoleert en differentieert gram-negatieve bacteriën, vooral lactose-fermenterende. 
  12. SRB (Sulphite Reducing Bacteria Agar): Voor het kweken van sulfietreducerende bacteriën, vaak geassocieerd met voedselbederf. 
  13. DI (Deionized Water): Gebruikt als controle om verontreiniging in watermonsters te testen. 
  14. R2A (Reasoner's 2A Agar): Voor het kweken van bacteriën uit milieu- en watermonsters met weinig voedingsstoffen. 


Dipslides bij Boom

Bij Boom vindt u een uitgebreid assortiment dipslides, ideaal voor het uitvoeren van microbiologische testen. Met dipslides van hoogwaardige merken zoals 3M, Lovibond, Oxoid en Hygicult, bent u verzekerd van betrouwbare en nauwkeurige resultaten. 

Onze dipslides zijn ontworpen voor gebruiksgemak en snelle resultaten. Met verschillende agarmedia beschikbaar zoals PCA, VRBG, TSA en meer. Met deze dipslides kunt u specifieke micro-organismen detecteren die relevant voor u zijn. Of u werkzaam bent in de voedselindustrie, gezondheidszorg, laboratoriumomgevingen en waterbehandeling. Wij hebben de juiste dipslide voor u. 

Bestel vandaag uw dipslides bij Boom en ervaar bestelgemak en kwaliteit.