Circulair werken in het lab:
Duurzaam & innovatief

17 - 21 maart 2025 | Week van de Circulaire Economie

Tijdens de 'Week van de Circulaire Economie' zetten wij samen met u duurzame en circulaire alternatieven in de schijnwerpers. Ontdek hoe u met kleine aanpassingen al een groot verschil kunt maken.

Download direct onze Whitepaper onderaan deze pagina!

Week van de Circulaire Economie

De 'Week van de Circulaire Economie' is een jaarlijks evenement in Nederland dat gericht is op het stimuleren en versnellen van de transitie naar een circulaire economie. Deze week is onderdeel van de bredere missie om Nederland in 2050 volledig circulair te maken, met een tussenstap van 50% minder primair grondstoffengebruik in 2030.

Tijdens 'de Week' worden meer dan 275 evenementen georganiseerd door circulaire koplopers uit het hele land. Denk aan workshops, rondleidingen, (online) lezingen en meer. Ontdek hier het volledige programma

Wat betekent circulair werken in het lab?

Circulair werken in een laboratorium is nog niet zo eenvoudig, maar wij dagen u uit om kleine stappen te zetten. Het betekent efficiënter omgaan met grondstoffen, energie en afvalstromen. Het kan op verschillende manieren worden toegepast, uiteraard is dit afhankelijk van het type lab en de werkzaamheden. Hieronder volgen 4 belangrijke aspecten:

Grondstoffen en materialen hergebruiken

Het hergebruiken van grondstoffen en materialen vermindert afval en verspilling in het lab. Door te kiezen voor herbruikbare of gerecyclede materialen, zoals glazen labbenodigdheden in plaats van plastic, wordt de impact op het milieu verkleind. Ook duurzame of biobased chemicaliën dragen bij aan een milieuvriendelijker onderzoeksproces. Lees meer >

Afval verminderen en recyclen

Afvalvermindering en recycling zijn belangrijk voor een duurzamer lab. Gescheiden afvalstromen, zoals plastic, glas en chemisch afval, maken recycling efficiënter. Daarnaast helpt het optimaliseren van protocollen om verspilling van reagentia en monsters te beperken.

Energie- en waterverbruik beperken

Energie- en waterbesparing dragen bij aan een duurzamer labbeheer. Energiezuinige apparatuur, LED-verlichting en slimme klimaatbeheersing verminderen het energieverbruik. Optimaal watergebruik bij reinigingsprocessen en koelapparatuur helpt om verspilling te voorkomen.

Circulaire inkoop en samenwerking

Circulaire inkoop en samenwerking zorgen voor een langere levensduur van materialen. Door te kiezen voor modulaire apparatuur kunnen onderdelen vervangen worden zonder de hele machine weg te gooien. Ook bewustwording binnen het team stimuleert een circulaire werkwijze.

Start vandaag!

Tijdens de Week van de Circulaire Economie inspireren wij u graag om uw laboratorium duurzamer te maken.  Steeds meer laboratoria streven naar verduurzaming om hun impact op het milieu te verminderen. Heeft u vragen of wilt u advies over circulaire oplossingen? Neem contact met ons op!

Start vandaag!

Tijdens de Week van de Circulaire Economie inspireren wij u graag om uw laboratorium duurzamer te maken.  Steeds meer laboratoria streven naar verduurzaming om hun impact op het milieu te verminderen. Heeft u vragen of wilt u advies over circulaire oplossingen? Neem contact met ons op!

De volgende onderwerpen worden in de whitepaper besproken: 

  • De rol van laboratoria in duurzaamheid en waarom verduurzaming belangrijk is
  • Praktische manieren om energieverbruik en afvalproductie te verminderen
  • Duurzame alternatieven voor chemicaliën en verpakkingen 
  • Efficiënte inzet van apparatuur en optimalisatie van grondstoffengebruik
  • Samenwerking met leveranciers voor circulaire oplossingen